24 травня 2024, 09:58, Земля

Оформлення незатребуваних паїв продовжили до 2028 року

Верховна Рада України ухвалила загалом законопроєкт №11150 щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин. Про це повідомили в Міністерстві агрополітики України.

Законом продовжено з 1 січня 2025 року по 1 січня 2028 року термін оформлення незатребуваних (нерозподілених) земельних ділянок.

Станом на сьогодні значна кількість власників ділянок не змогли скористатися правом оформлення незатребуваних паїв через повномасштабну війну. З огляду на це, для забезпечення конституційних прав власників паїв, термін оформлення таких земельних ділянок відстрочено.

Що передбачає ухвалений закон

  • запровадження нового виду сервітуту, а саме: право розміщення об'єктів рекреаційної інфраструктури;
  • встановлення обов'язковості розгляду органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади клопотань про надання дозволів на розробку документації із землеустрою;
  • відновлення необхідності проходження підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників;
  • продовження до 2026 року пілотного проекту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землеупорядниками.

Як писав AgroPolit.comФДМУ планує влітку вперше здати в оренду 109 тис. га земель українцям та іноземцям через аукціони. Також подорожчання бензину в Україні може викликати зростання цін на агропродукцію.

в