24 травня 2024, 14:30, Торгівля

На український коридор в Чорному морі припадає 87% агроекспорту

Завдяки вдалим діям Збройних сил України 87% української аграрної продукції в останні місяці експортується морським шляхом. Про це заявив виконувач обов'язків міністра аграрної політики Тарас Висоцький, пише УНІАН.

За його словами, через війну важко передбачити, що буде в майбутньому, але станом на сьогодні проблеми з фізичним вивезенням сільськогосподарської продукції через порти немає. Крім того, відповідаючи на запитання, коли буде відновлено переговори з Польщею щодо експорту українського зерна, він зазначив, що між Україною та Польщею була домовленість, яка все ще чинна. А в частині двосторонньої торгівлі через Польщу Україна постійно оновлює статистичні дані.

Міністр зазначив, що зазвичай узгодження дати переговорів триває два-три тижні. Тому українська сторона чекає на зворотний зв'язок. Слід зазначити, що у серпні 2023 року ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового маршруту для цивільних судів у напрямку портів Одеси.

Абсолютна більшість – 87% української аграрної продукції останні місяці експортується морським шляхом, це правда. Це насамперед завдяки нашим військовим, які змогли створити безпечні умови для судноплавства у Чорному морі», – сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, аграрії України потребують часу для впровадження зеленого курсу ЄС. Також в ОП визначилися з кандидатом на посаду аграрного міністра.

в