24 травня 2024, 08:33, Фінанси

В Україні почала стрімко дорожчати картопля: експерти назвали причини

Станом на другу половину травня виробники відвантажують картоплю врожаю 2023 року по 15-22 грн/кг залежно від якості, сорту та обсягу партії, що в середньому на 27% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Про це повідомляє EastFruit.

Підвищувати ціни на картоплю фермерам вдається на тлі сезонного скорочення пропозиції в умовах стабільного попиту. Оптові компанії нерідко скаржаться на нестачу якісної картоплі у виробників, що не дозволяє сформувати достатню кількість партій для закупівлі.

Торішня картопля в Україні коштує в середньому вже в 3,4 рази дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас багато операторів ринку впевнені у подальшому подорожчанні цієї продукції, оскільки відсоток некондиційної продукції цього року є досить високим, а запаси в господарствах продовжують стрімко скорочуватися.

Слід зазначити, що ціни на огірки пішли вниз. Тепличні комбінати України ведуть реалізацію огірка за 20-60 грн за кг. Головною причиною зниження цінового тренду представники тепличних комбінатів вважають сезонне збільшення пропозиції цієї продукції в умовах низького попиту.

В Україні почали знижуватись ціни в сегменті якісної цибулі, оскільки надходять оптові партії нового врожаю з Узбекистану та Азербайджану.

Як писав AgroPolit.comУзбекистан та Азербайджан почали експортувати цибулю в Україну: аналітики спрогнозували ціни. Також тепличні огірки в Україні стрімко дешевшають: експерти назвали причини

в