23 травня 2024, 16:53, Фінанси

Неефективне використання 330 млн грн: Укрспирт майже став банкрутом

Найбільший виробник спирту та державний монополіст «Укрспирт» з квітня 2023 року повністю припинив виробничу діяльність та має багатомільйонну прострочену заборгованість перед державним бюджетом та іншими кредиторами. Про це заявили у Держаудитслужбі.

У 2020 році розпочалася демонополізація і реформування спиртової галузі. За прогнозами, до державного бюджету від приватизації спиртзаводів мало надійти близько 5 мільярдів гривень. Приватизація місць провадження діяльності та зберігання спирту підприємства мала бути завершена ще у 2021 році.

Натомість станом на 1 квітня 2024 року залишаються неприватизованими 8 підприємств, що входять до «Укрспирту», унаслідок чого підприємство не отримало 95,7 млн грн запланованих надходжень від приватизації.

Підприємство понесло понад 70 млн грн додаткових витрат на утримання непрацюючих підприємств і втратило активів на 5,2 млн гривень. Це стало причиною непогашення «Укрспиртом» до кінця 2023 року простроченої заборгованості перед державним бюджетом та іншими кредиторами.

В Держаудитслужбі повідомили, що загальна сума виявлених недоліків та порушень під час використання майна і коштів підприємств становить понад 330 млн гривень.

Як писав AgroPolit.com, в Україні падають показники експорту зерна. Також в Україні землі на Кінбурнській косі повернули у державну власність.

в