22 травня 2024, 15:42, Земля

Оренда землі: Фонд держмайна хоче заробити 1 млрд грн

Фонд державного майна України планує отримати 1 млрд грн на рік від здачі в оренду 100 тис. га сільськогосподарської землі. Про це розповів голова Фонду держмайна Віталій Коваль під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Під управлінням Фонду державного майна України залишається 386 тис. га державної землі. 98 тис. га з них окуповані. Віталій Коваль зауважив, що у власності фонду є заміновані землі, а також ділянки на прифронтовій території, тому він готовий передати в оренду більше 100 тис. га.

Переможець конкурсу отримає можливість укласти договір оренди терміном у 14, або 25 років, в залежності від того, мова йде про вирощування однорічних або багаторічних культур. Ціну оренди визначать на аукціоні і вона залежить від нормативно-грошової оцінки.

Торги стартуватимуть з 12% нормативно-грошової оцінки. Віталій Коваль додав, що також може відбуватися індексація, оскільки нормативно-грошову оцінку можуть переглянути. Слід зазначити, що Фонд державного майна реалізує проєкт «Земельний банк», щоб відкрити доступ аграріям до ринку державних земель.

Наприкінці червня ми запускаємо процедуру оренди. Виставляється лот з кадастровими номерами й будь-хто може взяти участь в аукціоні – фізособа, фермерське господарство, агрохолдинг» – зазначив Віталій Коваль.

Як писав AgroPolit.comФДМУ планує влітку вперше здати в оренду 109 тис. га земель українцям та іноземцям через аукціони. Також подорожчання бензину в Україні може викликати зростання цін на агропродукцію.

в