20 травня 2024, 14:30, Торгівля

Збільшення експортних можливостей Дунаю: у Констанці створять якірну стоянку для зерна з України

На території румунського порту Констанца вирішили відкрити додаткову якірну стоянку для українського зерна, і це має значно збільшити пропускну здатність для тих вантажів, які транспортують Дунаєм. Про це повідомив генеральний директор державної компанії «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Москаленко.

Румунська сторона повідомила, що тендер щодо додаткової якірної стоянки вже завершили. Румунія та Україна домовились створити таку стоянку у грудні минулого року. Дмитро Москаленко зазначив, що зараз основна частина українського аграрного експорту повернулася у порти Великої Одеси.

За словами керівника підприємства, навіть в таких умовах стоянка не простоюватиме. Він підкреслив, що УДП планує щомісячно доставляти до Констанци від 200 до 250 тис. т. агропродукції.

«Минулого року саме УДП було одним з ініціаторів проєкту. Потужності терміналів Констанци не вистачало для перевалки зернового потоку з України. В порту перебувало до 600 барж з зерном, які по 30-40 днів очікували на вивантаження. Але дунайський напрям не втрачає актуальності. Наші американські партнери наголошують, що Дунай є резервною логістикою, яку треба посилювати і розвивати», — зауважив Дмитро Москаленко.

Як писав AgroPolit.com, Україні вдалося відновити контейнерні перевезення. Також Україна запускає баржеві каравани через Дунай.

в