20 травня 2024, 09:50, Рослинництво

Експерт розповів про лідерів посівної серед культур, а також зменшення посівних площ

Соя стала лідером в Україні серед технічних культур за площею посівів під час посівної поточного року. Про це розповів голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Андрій Кузьмич, – повідомляє «Рівне Вечірнє».

Він також відзначив, що значно зменшилися площі під посів кукурудзи. Експерт це пояснює несприятливими цінами і додатковими логістичними витратами. Андрій Кузьмич повідомив, що помітно зменшилися посіви під озиму пшеницю. Фахівець підкреслив, що з цієї пшениці виробляється борошно та макаронні вироби. За словами експерта, з початку повномасштабної війни ціна на цей сегмент зернових стала низькою.

За словами експерта, гречки будуть сіяти менше, ніж в останні два роки, оскільки ажіотажу на неї вже немає. Він додав, що збільшилися посіви під цукровим буряком на 15–20%.

Цього року лідером з посівів серед технічних культур є соя — і не тільки на Рівненщині, а уже по всій Україні. Її справді сіють масово. Прогнозують, що ціна буде непоганою, бо традиційні регіони збирання цієї культури були підтоплені. Зокрема, бразильські фермери це демонструють: молотять в складних погодних умовах, велика частина полів затоплена, тож соя буде низької якості, а Бразилія — країна-лідер з вирощування сої», – зазначив Андрій Кузьмич.

Як писав AgroPolit.com, Україна скоротила експорт зерна до 42 млн т. Також Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство.

в