17 травня 2024, 14:36, Торгівля

Українські цукровики просять уряд припинити експорт цукру до ЄС

Національна Асоціація цукровиків України «Укрцукор» просить Кабмін терміново встановити нульову квоту на експорт цукру до ЄС на 2024 рік. Про це повідомляє Latifundist.com, посилаючись на виконувача обов’язків голови правління асоціації Яну Кавушевську.

Оновлена угода про торгівлю між Євросоюзом та Україною передбачає встановлення квоти на експорт українського цукру на 2024 рік обсягом 262,6 тис. т. У разі її вичерпання, буде застосовано механізм екстреного гальмування. На цьому тижні експорт цукру з України в ЄС сягнув обсягу, визначеного квотою.

Українські цукровики сподіваються, що в майбутньому обсяг тарифної квоти на український цукор, яка діяла до 2022 року, буде збільшено.

Ми бачимо, що ми досягли цієї цифри і хочемо продемонструвати європейцям, що готові бути частиною ринку ЄС і розуміємо його правила. Ми усвідомлюємо, які були складні переговори  про продовження угоди про вільну торгівлю ще на рік, і наскільки питання цукру було чутливим. Відповідно, оскільки ми бачимо, що вже експортували той обсяг, який могли експортувати з точки зору ЄС, ми пропонуємо, щоб подальший  експорт зупинився до 1 січня 2025 року, коли почне діяти нова квота», — сказала Кавушевська.

Як писав AgroPolit.com, в Україні призначили тимчасового очільника Мінагрополітики. Також фермери на окупованих територіях України отримали відстрочку по кредитах.

в