17 травня 2024, 09:42, Торгівля

Експерти назвали причини подорожчання полуниці

Цього тижня, що стартував 13 травня, українські виробники полуниці садової підвищили відпускні ціни і готові відпускати продукцію за 50-80 грн/кг. Про це повідомляє EastFruit.

Це в середньому на 37% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Першочерговою причиною подорожчання оператори ринку називають нестабільні та малооб'ємні поставки цієї ягоди, які пояснюються погіршенням погодних умов в основних регіонах вирощування. Учасники ринку вважають, що ажіотаж навколо суниці садової пов'язаний із дуже низькою її пропозицією на ринку, хоча сезон ягоди з відкритого ґрунту у південних та західних областях уже розпочався.

Наразі полуниця на українському ринку пропонується до продажу в середньому на 48% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. Але водночас більшість ключових гравців ринку не виключають, що невдовзі ціна може помітно знизитись. Свою думку вони аргументують тим, що погодні умови стабілізуються, внаслідок чого збільшиться пропозиція.

Слід зазначити, що в Україні різко знизилися ціни на суницю садову. На початку поточного тижня, коли південні та західні області почали збирати полуницю у відкритому ґрунті, ціни впали одразу на 40% – до 35-60 грн за кг.

Як писав AgroPolit.com, сезон черешні в Україні стартував достроково, що вплинуло на ціни. Також експерти розповіли, що відбувається з цінами овочів в Україні

в