16 травня 2024, 16:45, Торгівля

В світі можуть повністю зникнути запаси какао - експерт

Цьогорічний спад цін на какао ще попереду і існує ризик того, що у світі повністю вичерпаються його запаси. Про це заявив засновник компанії Andurand Capital Management LLP П’єр Андуран, пише Bloomberg.

Він посилається на погану погоду, зміну клімату, дефіцит добрив і спалах двох окремих хвороб рослин у поєднанні з неможливістю стримати пропозицію серед основних виробників в Африці. За його словами, дефіцит поставок настільки гострий, що може призвести до ситуації, коли запаси какао-бобів повністю вичерпаються.

Андуранд оцінює дефіцит у 800 тис. т цього року через дефіцит у Гані та Кот-д'Івуарі — це еквівалентно приблизно 17% загального світового виробництва за поточний сезон. Експерт додав, запаси наприкінці сезону цього року складуть близько 21%.

По суті, цього року ми маємо величезний дефіцит пропозиції. Я маю на увазі, що ми бачимо падіння виробництва на 17% порівняно з минулим роком. Більшість аналітиків оцінюють падіння у 11%, але це тому, що вони, як правило, дуже консервативні. У них багато клієнтів, і вони не хочуть хвилювати світ, тому вони приходять з відносно скромними оцінками. Ми знаходимося в ситуації, коли ми можемо повністю вичерпати запаси», – зазначив П’єр Андуран.

Як писав AgroPolit.com, в Україні відмінили шоколадну кризу. Також в Україні назвали агропродукцію, яка забезпечує найбільше валютної виручки.

в