16 травня 2024, 14:58, Торгівля

За рік Україна експортувала зерна на $22 млрд

За 2023 рік аграрії зібрали 80 млн т зернових та олійних культур, що дозволило їм експортувати аграрної продукції на $22 млрд. Про це повідомив виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Урядовець підкреслив, що навіть в умовах повномасштабної війни Україна залишається надійним експортером аграрної продукції та відіграє важливу роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

Тарас Висоцький розповів, що за прогнозами, аграрії у 2024 році мають посіяти врожай, якого вистачить не тільки для забезпечення внутрішніх потреб українців, але й для експорту. 87% аграрної продукції Україна експортує з портів Великої Одеси. Для вирощування зернових та олійних культур доступно 20 млн га земель. З них понад 13 млн га припадає на ярі культури, які зараз сіють.

У 2023 році українські аграрії експортували продукції на майже 22 млрд доларів. Україна готова виробляти і доставляти їжу тим, хто її потребує. Особливо, що стосується експорту зернових до країн Африки та Азії. Загалом у 2024 році заплановано посіяти достатньо зернових та олійних для забезпечення внутрішньої потреби українців та для експорту. Тому Україна залишиться серед лідерів  експортерів зернових та олійних», –  зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, продовження торгового безвізу з Україною стимулюватиме агропереробці. Також в Україні призначили тимчасового очільника Мінагрополітики. 

в