16 травня 2024, 12:22, Рейдерство

Чорне зерно: 40% врожаю зернових в Україні не оподатковується

В умовах війни на тлі логістичних проблем та втрати частини угідь, особливо гострою стала проблема «чорного зерна», оскільки зараз 40% врожаю зернових взагалі не оподатковується. Про це заявив віце-президент ICC Ukraine Дмитро Олексієнко, пише видання «Телеграф».

За словами експерта, різні махінації з виведення коштів за кордон через аграрний сектор були поширені і до 2022 року. Вони є складовою цілої «екосистеми» тіньової економіки, яка дозволяє компаніям ухилятися від сплати податків, обходити валютні обмеження та легалізувати необліковане зерно.

Дмитро Олексієнко розповів, що недобросовісні фірми купують зерно за готівку або у неплатників ПДВ, а потім, за допомогою фіктивних документів, отримують відшкодування експортного ПДВ з бюджету.

Реалізація відбувається за допомогою фірм-одноденок, які скуповують зерно у фермерів за готівку, без документів та сплати податків. Часто ці компанії створюються спеціально під конкретну операцію, а після завантаження зерна на судно — зникають. Згодом вантаж кілька разів змінює власників, доки не опиняється у руках міжнародних зернотрейдерів. Організатори схеми залишають на закордонних рахунках кошти від продажу зерна, які потім використовуються для нових тіньових оборудок» – зазначив Дмитро Олексієнко.

Як писав AgroPolit.com, Україна гарантує продовольчу безпеку Малаві та іншим країнам Африки. Також відбулося падіння експорту українського зерна через кордони зі Словаччина.

в