15 травня 2024, 18:01, Торгівля

Морські порти України досягли двократного збільшення показників експорту

 

За підсумками квітня портові оператори у морських портах України обробили 9 млн 912 тис. т вантажів, що майже вдвічі перевищує показник аналогічного періоду 2023 року. Про це повідомили в «Адміністрації морських портів України».

Найбільшу питому вагу у квітні становила обробка зернових вантажів — 6,3 млн т (проти показника у 3,9 млн т у 2023 році). Вантажообіг через Український коридор у квітні становив 7,7 млн т. Із них — 5,1 млн т — продукція українських аграріїв.

Загалом за січень–квітень 2024 року порти України обробили 37,7 млн т (проти 22 млн т за аналогічний період торік). Зауважимо, за дев’ять місяців роботи тимчасового морського коридору ним пройшли майже 1600 суден, які забезпечили експорт 45 млн тонн вантажів до 44 країн світу. Це вже більше, ніж за рік роботи «Зернової угоди», в якій брали участь ООН, Росія та Туреччина.

Слід зазначити, до що одного з портів Великої Одеси, а саме порту Чорноморськ, 3 квітня морським коридором пройшов перший контейнеровоз за час повномасштабної війни. Першим контейнеровозом, що пройшов українським морським коридором стало вантажне судно під прапором Панами. Його загальна довжина становить 105 метрів, а ширина — 17 метрів.

Як писав AgroPolit.com, на відновлення Каховської ГЕС необхідно 2 млрд євро. Також в Польщі через український агроекспорт найбільше постраждав ринок м’яких фруктів.

в