15 травня 2024, 13:28, Фінанси

Покарання за зв’язки з рф: Raiffeisen може втратити доступ до долара

За словами особи, яка бачила листування, Міністерство фінансів США письмово попередило Raiffeisen, що його доступ до фінансової системи США може бути обмежений через співпрацю з рф. Про це повідомляє Reuters.

Заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо надіслав листа до Raiffeisen, висловлюючи занепокоєння щодо присутності банку в рф, а також угоди на суму $1,5 млрд із російським магнатом, який потрапив під санкції, яку банк згодом скасував.

Хоча угоду, пов’язану з Олегом Дерипаскою, Raiffeisen скасував через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що стурбованість Міністерства фінансів США щодо діяльності австрійського банку в рф залишається.

Це попередження є найсильнішим для найбільшого західного банку в рф, і воно сталося після місяців тиску з боку Вашингтона, який більше року вивчає бізнес Raiffeisen в країні. Це підкреслює глибоке розчарування у Вашингтоні кредитором, незважаючи на його нещодавнє рішення відмовитися від угоди, яка загострила цю напруженість.

Хоча багато західних урядів і корпорацій радикально скоротили зв’язки з рф після того, як вона вторглася в Україну понад два роки тому, Австрія залишається пов’язаною з рф через газопроводи, а Відень все ще служить центром для надходження готівки з рф та її колишніх радянських сусідів.

Як писав AgroPolit.com, Україна відмовляється виключати Raiffeisen зі списку. Також Японія вирішила допомогти Україні.

в