14 травня 2024, 09:43, Торгівля

Морський експорт став головним в Україні, витіснивши Дунай

Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук заявив, що український морський експорт знову переважає річковий. Про це він повідомив в ефірі «Київ24».

Він уточнив, якщо раніше саме шлях через Дунай зіграв дуже важливу роль в українському експорті, то зараз ситуація протилежна. Плетенук пояснив, що за рахунок того, що було перекрито інші шляхи морської комунікації водного транспорту, інфраструктура річки Дунай змінилася.

Слід зазначити, що у серпні 2023 року ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового маршруту для цивільних судів у напрямку портів Одеси. У вересні тимчасовим коридором зайшли два перші корабля під навантаження зерном.

12 травня 2024 року стало відомо, що експорт українського зерна та олійних культур наближається до довоєнного рівня. Україна змогла викинути російський флот із Чорного моря, що забезпечило безперешкодний прохід кораблів з українською агропродукцією.

Якщо раніше ситуація була протилежною, і саме річка нас тоді рятувала, то зараз морський трафік більший. Росіяни розуміють, що як тільки вони вийдуть у море, вони зустрінуться не з цивільними судами, а з Силами оборони України. Відповідно до південної та південно-західної частини Чорного моря вони просто не дійдуть», – зазначив Дмитро Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, морський експорт зерна з України може врятувати економіку. Також експерт оцінив перспективи будівництва широкої колії до портів Гданська для експорту зерна.

в