13 травня 2024, 13:56, Держпідтримка

Фермери на окупованих територіях України отримали відстрочку по кредитах

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про відстрочку повернення державних кредитів фермерськими господарствами, що залишилися на окупованих або прифронтових територіях. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмігаль.

Через Державний аграрний реєстр у фермерів, що обробляють землю на деокупованих територіях є можливість отримати субсидію. Кабмін ухвалив зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ від 25 серпня 2004 року №1102.

Деякі фермерські господарства, розташовані на прифронтових територіях чи ТОТ, до 2022 року отримали кредити через Укрдержфонд. Зараз вони не в змозі виконати зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів. Зміни передбачають можливість відстрочення повернення кредитів до 31 грудня 2025 року. Йдеться про фермерські господарства, які у 2022 році були розташовані на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться бойові дії.

Уряд відстрочив повернення боргів господарствам, чиї землі знаходяться під окупацією або в зоні бойових дій. Крім того, аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки українських виробників та 80% вартості робіт із розмінування», — зазначив Денис Шмигаль.

Як писав AgroPolit.comРада міністрів ЄС розгляне план відновлення України на 50 млрд євро. Також Кабінет міністрів України офіційно запропонував Верховній Раді ратифікувати угоду про вільну торгівлю між Туреччиною та Україною.

в