13 травня 2024, 12:59, Фінанси

Вниз і вгору одночасно: експерти розповіли, що відбувається з цінами овочів в Україні

Ціни на овочі в Україні різко пішли вгору, але ця тенденція стосується лише овочів старого врожаю, оскільки овочі нового врожаю продовжують дешевшати. Про це повідомляє EastFruit.

Аналітики повідомили, що в Україні стрімко подорожчали овочі борщового набору старого врожаю, крім білокачанної капусти. Основна причина – зниження запасів якісної продукції. Особливо різко підскочили ціни на цибулю – за тиждень цей овоч подорожчав на 40-50%.

У той же час, овочі нового врожаю продовжують дешевшати. Після великодніх свят знизилися ціни на огірок та кабачок. Пекінська капуста продавалася дорожче, ніж тижнем раніше, а цвітна та брокколі дешевша. Знову почала зростати ціна на часник.

Збільшення пропозиції полуниці в західних областях спричинило обвал цін на ягоду. І це при тому, що пропозиція цієї ягоди ще не досягла піку. Ціни на інші фрукти та ягоди збереглися на рівні попереднього тижня.

Слід зазначити, що на ринку України  зберігається тенденція зростання цін  на торішню моркву. Фермери відвантажують якісну моркву за 9-15 грн/кг. Це в середньому на 26% дорожче, ніж наприкінці попереднього робочого тижня. При цьому в Україні різко знизилися ціни на полуницю. Коли південні та західні області почали збирати полуницю у відкритому ґрунті, ціни впали одразу на 40% – до 35-60 грн за кг.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграріям видали ще 35 млн грн на сади та теплиці. Також з 2025 року великі агрохолдинги України планують сіяти в Україні бавовник в промислових масштабах.

в