10 травня 2024, 15:55, Земля

В Україні затвердили розподіл грошей від оренди державних земель

Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, які регулюють розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, що будуть стартовою ціною на аукціонах із передання державних сільгоспземель в оренду. Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

За його словами, це ще один важливий крок для старту проєкту «Земельний банк». Тепер 90% таких надходжень йтимуть до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів. Це дозволить значно збільшити прибутки державного бюджету завдяки прозорому ринку оренди землі через «Земельний банк».

Новий порядок розподілу збереже надходження місцевих бюджетів на поточному рівні, а в перспективі збільшить прибутки місцевих бюджетів завдяки виведенню з тіні орендних відносин.

Через прийняті Верховною Радою зміни до Бюджетного кодексу врегульовано розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду. В умовах воєнного стану такі зміни посилять наші внутрішні резерви. Це додаткові кошти до державного бюджету, з якого фінансуються Сили оборони України. Команда ФДМУ працює над тим, щоб «Земельний банк» запрацював якнайшвидше» – зазначив Віталій Коваль.

Як писав AgroPolit.com, в Україні затвердили Порядок надання компенсацій судновласникам. Також постпред України в ООН оцінив ефективність експорту зерна морем.

в