10 травня 2024, 11:35, Торгівля

Боротьба з чорним зерном: в Україні прийняли два закони без скандальної правки

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкти №10168-2 та 10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. Про це повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

За відповідні рішення проголосували 236 та 235 народних депутатів. Норма №32 передбачала запровадження 14% ставки ПДВ для експорту всіх видів аграрної продукції, за виключенням олії, горіхів та меду. У галузевих асоціаціях відповідну норму  назвали дискримінаційною, зазначивши, що вона порушує принцип ринкової рівності.

Проти прийняття зазначених законопроєктів виступали Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація (EBA), GAFTA та «Українська зернова асоціація».

Парламент підтримав до другого читання законопроєкти №10168-2 / 10169-2 про боротьбу з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. Корупційну правку (нові «соєві правки») від Шурми №32 проти якої виступили всі бізнес-асоціації збили – її популярність дорівнює восьми голосам. Прийняли замість нормальну правку №33. Тобто підтримали потім нормальну редакцію. Ще один законопроєкт по результатам роботи ТСК прийнято» – зазначив Ярослав Железняк.

Як писав AgroPolit.comОлександра Кубракова звільнили з посади міністра. Також з 2025 року великі агрохолдинги України планують сіяти в Україні бавовник в промислових масштабах

в