9 травня 2024, 16:38, Держпідтримка

Благодійники не віддають аграріям Сумщини допомогу від ООН на $600 тис

Фермерам Сумщини надійшло від ООН 600 т гуманітарної сої, однак розподільник – благодійний фонд «Збережи Україну» затримує видачу допомоги на $600 тис. Про це повідомив голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Сумської області Олександр Миколайович, пише mistosumy.com.

Щоб отримати посівний матеріал аграріям довелося підняти бунт після 1,5 місяця очікування. Представники Асоціації фермерів і приватних землевласників Сумщини для отримання допомоги телефонували й написали сотню листів у відповідні інстанції, а також зверталися до ЗМІ.

Посівний матеріал для аграріїв Сумщини ООН 10 квітня направила до регіональних складів. Розподільники не спішать віддавати вантаж сумським фермерам, хоча він вже прибув у Конотопський район. Документи на отримання сої є на руках у кожного фермера.

Перші 40 т аграріям вдалося забрати напередодні Великодня. На складах зараз лежить 560 т посівного матеріалу. Фермери збираються у невеликі групи по 15 – 20 людей, їдуть на склади і змушують благодійників видавати сою відповідно до документів, використовуючи методи мирного тиску.

1 тонна сої коштує — 42 тис. грн, весь об'єм — понад $600 тис., у цьому головна причина затримки», – зазначив Олександр Миколайович. 

Як писав AgroPolit.com, в Україні затвердили Порядок надання компенсацій судновласникам. Також постпред України в ООН оцінив ефективність експорту зерна морем.

в