9 травня 2024, 09:26, Політика

В Україні стрімко дешевшають популярні овочі: експерти назвали причини

Ціни на деякі овочі в Україні продовжують знижуватись і найбільше це стосується ранньої картоплі та капусти. Про це повідомляє East Fruit.

За інформацією аналітиків, після тривалого періоду стагнації почали зростати відпускні ціни на цибулю врожаю 2023 року. Дорожче, ніж тижнем раніше, продавалася морква. У той же час стрімко знижувалися ціни на огірок та подешевшали томати. Падають ціни на редис через збільшення пропозиції.

Минулого тижня подешевшали цвітна капуста та кабачок. Серед зелені знижувалися ціни на зелену цибулю та кріп, але дорожчав щавель. Що стосується цін на ягоди та фрукти, то вони збереглися на рівні попереднього тижня за винятком полуниці, ціни на яку летять вниз через підвищення пропозиції.

Слід зазначити, що у травні ціни на яблука можуть зрости до 27 грн за кг, а виноград – до 285 грн за кг. При цьому ціна на апельсини сягне 75 грн, на лимони – до 57 грн, на банани – до 70 грн, а мандарини до 77 грн.

Українці можуть очікувати на  зниження ціни на овочі  борщового набору завдяки збільшенню пропозиції овочів закритого ґрунту. Крім того, аграрії прогнозують, що  ціна на полуницю цього року становитиме приблизно – від 60 до 80 гривень за кілограм, як і минулого року.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграріям видали ще 35 млн грн на сади та теплиці. Також з 2025 року великі агрохолдинги України планують сіяти в Україні бавовник в промислових масштабах.

в