8 травня 2024, 13:23, Торгівля

85% агроекспорту України знаходиться під ручним контролем, – ЗМІ

У 2023 році голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер видав наказ, яким посилив митний контроль в регіоні і в області запрацювали окремі митні правила, відмінні від діючих на іншій території України. Про це повідомляє hromadske.

Наказ передбачає особливі правила для експорту аграрної продукції через Одещину. Через порти Одещини у минулому році пройшло 85% агроекспорту країни і один наказ дозволив контролювати майже всю галузь.

Журналісти стверджують, що база даних митниці дозволила виявити 40 потенційно фіктивних компаній, що вийшли на ринок аграрного експорту після введення «ручного контролю». Ці фірми не займалися торгівлею зерном до серпня 2023 року. Вони змінили власників або були засновані у 2023 році, не мають землі і не входять до агрохолдингів.

Найбільша за обсягом експорту із цих фірм має такий саме номер телефону як ще 139 юридичних осіб. А на другому місці — компанія, засновником якої, ймовірно, є психолог з Узбекистану, на якого за останні два роки в Україні було зареєстровано 20 юридичних осіб. Всі разом «підозрілі» компанії за останній квартал 2023 року вивезли через порти Одеської області приблизно 800 тисяч т різної агропродукції загальною вартістю 6 млрд грн», – зазначили журналісти.

Як писав AgroPolit.com, в Україні затвердили Порядок надання компенсацій судновласникам. Також в Україні у власність держави повернули землю за 7 млрд грн.

в