8 травня 2024, 08:30, Торгівля

Українська сторона просить ЄС уточнити поняття загрози ринку при транспортному безвізі

Згідно з оновленими правилами транспортного безвізу ЄС може вводити додаткові обмеження на експорт, якщо виникає «загроза ринку», але українська сторона наполягає на уточненні поняття «загрози ринку». Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, пише «Європейська правда».

«Найбільше питань з точки зору реалізації та прозорості викликає можливість за рішенням однієї сторони, у даному випадку ЄС, призупиняти на три місяці дію Угоди повністю або частково в окремих географічних зонах, наприклад одній чи кількох державах, у разі виникнення значного дисбалансу на ринку двосторонніх перевезень. Останнє європейські колеги пропонують визначити як існування на ринку перевезень проблем, що призводять до перевищення пропозиції над попитом» – зазначив Сергій Деркач.

Він наголосив, що такі дії загрожують фінансовій стабільності, а також можуть витіснити значну кількість перевізників у зазначеній географічній зоні. Сергій Деркач підкреслив, що зазначена норма потребує деталізації, як і визначення «серйозна загроза ринку». Він визнав, що українські перевізники роблять більше двосторонніх перевезень, ніж польські.

Як писав AgroPolit.com, в ЄС будуть отримувати інформацію про недобросовісних українських перевізників. Також в Україні затвердили форму бізнес-плану для аграріїв.

в