7 травня 2024, 18:01, Торгівля

В ЄС будуть отримувати інформацію про недобросовісних українських перевізників

В рамках транспортного безвізу Україна та Євросоюз планують обмінюватися інформацією щодо недобросовісних перевізників. Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, пише «Європейська правда».

«Угоду про лібералізацію пропонується доповнити нормою щодо інформування сторін Угоди про перевізників, які системно порушують правила. Йдеться про значні порушення правил дорожнього руху, каботаж, підробку документів. Тут же Єврокомісія пропонує створити кожній стороні механізм санкцій до таких перевізників» – зазначив Сергій Деркач.

Заступник міністра зауважив, що представники ЄС пропонують запустити систему обміну даними між компетентними органами. Українська сторона пропонує інтегрувати бази даних, оскільки вся інформація щодо українських перевізників вже зараз зберігається в цифровому форматі.

Євросоюз також пропонує маркувати українські та європейські вантажівки, які виконують перевезення в рамках транспортного безвізу. Сергій Деркач зауважив, що зараз існують і пропозиції від європейських колег, які потребують уточнення. В якості прикладу він назвав рекомендацію для водіїв вантажівок, що виїжджають з України порожніми, отримувати документи із зазначенням товару, за яким вони їдуть.

Як писав AgroPolit.com, в Україні зняли обмеження на розрахунки за імпорт товарів і послуг. Також Рада міністрів ЄС розгляне план відновлення України на 50 млрд євро.

в