7 травня 2024, 09:52, Торгівля

Україна стала одним з головних постачальників заморожених ягід у США

За підсумками останніх 12 місяців Україна за обсягами експорту увійшла до ТОП-5 найбільших постачальників замороженої малини на ринок США, обійшовши всіх неамериканських постачальників, окрім Сербії. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Для порівняння, Польща, яка захищає свій ринок від української малини, у цьому рейтингу продовжує втрачати позиції і вже опустилася на восьме місце. З квітня 2023 року до березня 2024 року Україна експортувала на ринок США 265 т замороженої малини.

Наприкінці 2023 року стався корінний перелом від одиничних пробних поставок до системного експорту партіями по 2 – 3 морські контейнери на місяць. Цього було достатньо, щоб обігнати на ринку США за обсягом експорту таких системних експортерів, як Польща, Бельгія, Франція, Китай та Марокко.

За словами аналітиків, ще 10 років тому Україна взагалі практично не експортувала заморожену малину, на світовому ринку безроздільно панували США та Сербія. Тільки в 2018 – 2019 роках Україна почала впливати на світовий ринок малини, а сьогодні вона має реальні шанси претендувати на світове лідерство у цьому бізнесі. Експерти зазначають, що війна може негативно вплинути на темпи розвитку цього сектора, однак у 2024 році в Україні площі під малиною не скоротилися.

Як писав AgroPolit.com, на відновлення Каховської ГЕС необхідно 2 млрд євро. Також в Польщі через український агроекспорт найбільше постраждав ринок м’яких фруктів.

в