7 травня 2024, 08:30, Торгівля

ЄС зобов’яже водіїв України до отримання ліцензій

Єврокомісія планує зобов’язати українських водіїв, на рівні з перевізниками з інших країн, отримувати ліцензії на перевезення. Про це заявив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, пише «Європейська правда».

Він підкреслив, що інформація про ліцензіатів зберігається в Єдиному комплексі інформаційних систем Укртрансбезпеки. Зараз кожен український водій має електронний кабінет, в якому він отримав ліцензію.

Для підтвердження законності своєї діяльності, у водія може бути витяг з зазначеної системи із спеціальним QR-кодом і його достатньо просканувати. За словами урядовця, відкритим питаннями лишається, як контролюючі органи влади країн ЄС перевірятимуть достовірність ліцензії.

З одного боку, це не створить додаткових труднощів. Нюансом лишається механізм перевірки таких документів. Тому що українські ліцензіати не мають в принципі паперових документів, адже сьогодні ця процедура в Україні повністю оцифрована. Жодна українська вантажівка не може виїхати з України, якщо не має відповідної ліцензії на перевезення. Так працює система єЧерга для перетину кордону, в якій просто неможливо зареєструватись, якщо перевізник не має ліцензії» – зазначив Сергій Деркач.

Як писав AgroPolit.com, у Словаччині відновили пропуск українських вантажівок. Також транспортний безвіз планують продовжити до кінця 2025 року.

в