6 травня 2024, 14:57, Земля

Землі НААН треба передати захисникам України – експерт

Зараз настав час вилучити землі Національної академії аграрних наук, які не використовуються для досліджень, і передати їх захисникам України. Про це заявив політолог Руслан Бортник, пише УНН.

За його словами, проблема у тому, що НААН оперує значними земельними і виробничими активами, а контроль над діяльністю цієї академії є умовним. Експерт зауважив, що великі активи формують корупційні ризики.

Руслан Бортник додав, що основними схеми оборудок з землею є:

  • заниження вартості землі, яка передається в оренду;
  • зменшення обсягу землі;
  • заниження вартості передачі інших активів в руки аграрних виробників, великих холдингових компаній.

Політолог додав, що застосування таких схем може формувати величезні тіньові прибутки.

Мені здається настав час державі вилучити землі, які не потрібні НААН, які вона не використовує для своїх дослідницьких цілей, а здає в оренду, вилучити їх в державну власність і продати їх на відкритому аукціоні або передати їх тим самим солдатам ЗСУ, розпаювати їх, або використовувати їх для державного товарного виробництва потрібних державі культур. Очевидно, що ці активи під керівництвом НААН сьогодні не ефективно і корупційно часто використовуються, вони не служать інтересам українського народу і держави», – зауважив Руслан Бортник.

Як писав AgroPolit.com, Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство. Також експерти розповіли, як вирішити суперечку щодо торгового безвізу між ЄС та Україною.

в