2 травня 2024, 12:57, Рейдерство

Сольський звинуватив НААН в здачі землі за сірими схемами

Національна академія аграрних наук, яка має 400 тис га землі, здає їх в оренду за сірими схемами і держбюджет з цього майже нічого не отримує. Про це заявив міністр агрополітики Микола Сольський, пише Forbes.

НАБУ та САП підозрюють Миколу Сольського у привласнені землі академії на 291 млн грн у 2017 – 2019 роках. Міністр вважає, що злочину не було. За словами урядовця, держкомпанії «Іскра» і «Надія» Національної академії аграрних наук не мали права на землю, яка була переоформлена на ветеранів АТО з одночасною передачею в оренду приватній компанії «Довіра 2008».

Цей факт, за словами Сольського, підтвердили суди всіх інстанцій та рішення держустанов. На уточнююче питання, чому Держгеокадастр відмовляв держкомпаніям «Іскра» і «Надія» у переоформлені права на користування землею на підставі того, що у них це право вже є, міністр відповів, що такі випадки непоодинокі і відсутність тотальної інвентаризації земель, зокрема НААН, сьогодні призводить до спорів на кшталт «чия земля, хто має право користування».

Документів і листів може бути багато, їх можна писати щодня, але від їхньої кількості і змісту жодним чином право на користування землею не зʼявиться, оскільки законодавець чітко визначив, що право підтверджується виключно державним актом», – зазначив Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство. Також експерти розповіли, як вирішити суперечку щодо торгового безвізу між ЄС та Україною.

в