1 травня 2024, 09:50, Земля

Експерти розповіли, як продати земельну ділянку, яка здана в оренду

За словами експертів, продати земельну ділянку, яка знаходиться в оренді можна, але у орендаря є першочергове право її купити. Про це повідомляють фахівці приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі.

Власник зобов’язаний у письмовій формі повідомити орендарю про бажання продати ділянку, зазначивши ціну. Землевласнику також доведеться зберігати у себе копію поштового повідомлення щодо отримання адресатом листа. Її можна замінити лише копією листа з датою та підписом орендаря.

Орендар може письмово відмовитись від права на купівлю землі, тоді власник зможе швидко укласти угоду. Щоб прийняти рішення, орендар отримую місяць. Після цього строку, можна продавати землю. Якщо орендар мовчить, угоду можна укласти через 31 день після дати отримання ним повідомлення. Документи необхідно надати нотаріусу.

Слід зазначити, що за необхідності можна продати навіть частину земельної ділянки. Для цього потрібно виконати певні умови. Відчуження половини, третини чи інших часток земельної ділянки сільськогосподарського призначення потребує нотаріально посвідченої згоди кожного зі співвласників. Згідно із законом, вони мають право першочергової купівлі.

Як писав AgroPolit.com, в Україні відновлюють дотації для малих землевласників. Також земля в Україні подорожчала на 11,2%.

в