30 квітня 2024, 12:12, Торгівля

Лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС

До запровадження правил лібералізації для України вантажні перевезення між двома пунктами в двох країнах, включаючи транзит, підлягали суворому нормуванню у вигляді кількісних квот. Про це йдеться у матеріалі Центру східних досліджень імені Марка Карпіа у Польщі.

Наприклад, Польща та Україна на засіданнях спеціально створеної спільної комісії щороку встановлювали кількість дозволів для експортерів обох країн – у 2021 році це було 160 тис. Ці дозволи не поширювалися на два види операцій: каботаж, який є перевезенням товарів іноземним перевізником між місцями в межах іншої країни, і перехресну торгівлю , що є перевезенням вантажів між двома місцями, розташованими за кордоном в різних країнах.

Угода між Україною та ЄС лише скасувала вимогу для українських компаній отримувати дозвіл на здійснення двосторонніх перевезень, але не давала їм права вільно здійснювати каботаж або крос-торгівлю в ЄС.

Права на надання цих послуг розподілені в багатосторонніх угодах, укладених під час переговорів у рамках Європейської конференції міністрів транспорту під егідою Міжнародного транспортного форуму.

Україна на 2024 рік отримала 5,5 тис. річних дозволів. Кожен з них дає право одному водію вільно здійснювати необмежену кількість взаємних поїздок між 43 країнами на рік.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери повністю розблокували кордон з Україною. Також Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство.

в