29 квітня 2024, 18:02, Рослинництво

Вперше за 100 років: Чехія несе мільярдні збитки на зборі фруктів

За оцінками садівників, в Чехії збитки, завдані врожаю фруктів через заморозки, перевищать 1 мільярд крон. Про це повідомляє 420on.cz.

Більшість фруктових дерев у Чехії вже пошкоджено, морози знищили майже 100% урожаю. Пошкодження у Моравії становлять 50%, і погода може погіршити ситуацію. Міністерство сільського господарства Чехії запустить програму допомоги фруктівникам на 70 – 100 мільйонів чеських крон. Можливе підвищення цін на фрукти та овочі залежить також від урожаю в інших країнах Європи.

Це один із найбільших збитків для вітчизняного врожаю за останні 100 років. Збитки настільки значні ще й тому, що в попередні тижні стояла тепла погода, що перевищує середні показники, і рослини набагато випереджали норму цвітіння та зростання плодів. Було знищено близько 100 тис. т фруктів.

Місцеві фермери отримали півтора роки витрат без будь-яких доходів. Це фатально для аграріїв. Цього року через негоду врожай загинув повсюдно. Це торкнулося вишні, черешні, яблуні та груші. Крім догляду за садами, садівникам потрібні гроші, щоб утримувати своїх працівників, навіть якщо цього року вони не отримають доходів від продажу фруктів. На відміну від інших аграріїв, садівники не мають можливості застрахувати себе від морозів — це нестраховий ризик.

Як писав AgroPolit.com, польські фермери повністю розблокували кордон з Україною. Також Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство.

в