29 квітня 2024, 11:01, Фінанси

Представники бізнесу в Україні назвали оптимальний варіант бронювання працівників

Верховна Рада ухвалила закон, який запроваджує новий порядок військової служби, тому і підхід до бронювання має змінитися. Про це повідомляє РБК-Україна.

Бронювання від мобілізації тепер отримали бенефіціарні власники критично важливих підприємств, які не є їх працівниками. Передбачено запровадження електронного бронювання. Джерела РБК-Україна повідомляють, що новий варіант бронювання має запрацювати у кращому випадку до кінця травня.

Ідеї бронювання за грошовим критерієм поставили на паузу через негативний резонанс в суспільстві. Представники українського бізнесу заявляють, що варто провести чіткий аудит галузей економіки, які не лише зараз мають критичне значення, але й можуть стати такими з часом.

Критеріями важливості, за словами бізнесменів, мають стати показники потенційної користі для економіки і оборони за умови, якщо підприємство починає чи розвиває такий напрям. Обов’язково треба впровадити електронне бронювання та максимально його спростити.

Роботодавець може бути відповідальним за взяття військовозобов'язаних працівників на персональний військовий облік та мобілізаційну підготовку, але варто не допускати запровадження величезних штрафів чи інших покарань у випадку помилок у цьому процесі.

Як писав AgroPolit.com, агровиробників можна буде бронювати через Дію. Також на Закарпатті відкриють новий та розширять існуючий експортний маршрут.

в