29 квітня 2024, 09:50, Торгівля

Експерти розповіли, як вирішити суперечку щодо торгового безвізу між ЄС та Україною

Угода між ЄС та Україною про часткову лібералізацію автомобільних перевезень, призвела до значних трансформацій на цьому ринку. Про це йдеться у матеріалі Центру східних досліджень імені Марка Карпіа у Польщі.

Угода прискорила перехід української економіки в Європу, що збільшило товарообіг країни з Євросоюзом. З іншого боку, документ сприяв різкому збільшенню кількості двосторонніх автомобільних перевезень, що здійснюються експортерами з України, особливо вплинувши на сегмент центральноєвропейських транспортних компаній, орієнтованих на обслуговування торгівлі з країнами Східної Європи.

Протести фермерів Євросоюзу, які набувають форми багатотижневого блокування важливих пунктів пропуску між ЄС та Україною, є прикладом того, як може виглядати переговорний процес щодо вступу цієї країни до ЄС.

Щоб уникнути подальшої протидії, важливо, щоб уряди визначили інтереси окремих галузей ЄС, розробили механізми зниження напруженості та досягнення складних компромісів, а також підготували системи компенсацій для секторів, які найбільше постраждали від конкуренції з боку українських компаній. Оптимальним інструментом досягнення цих цілей є переговори про вступ.

Як писав AgroPolit.com, відкриття кордонів для зерна з України знищить сільське господарство Польщі. Також у Бундестазі розглядають повну заборону на агропродукцію з рф та Білорусі.

в