29 квітня 2024, 08:39, Торгівля

Експерти розповіли, чи можна продати земельну ділянку без особистої присутності власника

За словами експертів, земельну ділянку сільськогосподарського призначення можна продати за дорученням. Про це пояснили Фахівці приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Якщо власник землі відсутній, договір купівлі продажу від його імені та в його інтересах укладає довірена особа.

Підстава – довіреність, що засвідчена:

  • українським нотаріусом у будь-якому регіоні України на блакитному бланку із внесенням до реєстру доручень;
  • офіційним державним представництвом України за кордоном (консульство / посольство);
  • іноземним нотаріусом з обов’язковим перекладом та апостилем.

Слід зазначити, що з 1 липня 2021 року стартував перший етап земельної реформи. Було скасовано відповідний мораторій, який діяв ще з березня 1992 року, та дозволено продаж землі в Україні. Таким чином, громадяни України (фізичні особи) отримали змогу придбавати до 100 гектарів.

Від 1 січня 2024 року стартував другий етап земельної реформи: земельні ділянки можуть придбати не лише фізичні особи, а і юридичні, при цьому обсяг власності може становити не 100 га, а аж 10 тисяч га.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності.

Як писав AgroPolit.com, Данія та Україна почали разом розвивати експортну логістику. Також Верховна Рада прийняла за основу закон про захист інтересів власників паїв.

в