24 квітня 2024, 12:14, Земля

Україні слід підготуватися: експерти розповіли, як ринок землі працює в ЄС

Оскільки Україна знаходиться за крок до переговорів про вступ у Євросоюз, їй доведеться гармонізувати земельне законодавство та правила ринку землі з європейськими нормами. Про це пише «Європейська правда».

Експерти просять пам’ятати, що наближення України до ЄС, не означає тотального розпродажу землі. У кожній країні Євросоюзу діють власні фільтри та обмеження для різних випадків земельних відносин.

В країнах ЄС існує відкритий ринок землі сільськогосподарського призначення, який не передбачає мораторіїв та заборон на відчуження таких земельних ділянок. Ступінь лібералізованості регулювання значно відрізняється. Найкраще це видно при порівнянні країн Східної та Західної Європи.

Найбільш ліберальні земельні відносини встановили в Нідерландах та Бельгії. Франція має один з рекордних ринків землі у ЄС за рівнем зарегульованості. Найбільше обмежень на ринку землі діє в Угорщині.

У більшій частині країн Західної Європи, максимально захищені права орендарів. Механізми захисту включають мінімальні терміни оренди сільськогосподарських земель, що можуть сягати 5 – 27 років, в залежності від країни. В Україні за три роки роботи ринку землі продали всього 1% від усіх сільськогосподарських угідь.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть змінити порядок розгляду документації із землеустрою. Також ділянки в Україні подорожчали на 40%

в