23 квітня 2024, 16:56, Торгівля

Оновлений торговий безвіз: Європарламент підтримав продовження ініціативи

Європарламент на своєму пленарному засіданні у Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів щодо лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС. Про це пише «Укрінформ».

Рішення про продовження призупинення імпортних мит та квот на український експорт до ЄС з урахуванням захисних механізмів підтримали 428 депутатів. Проти проголосував 131 політик. Текст документу потрапив на перше читання після того, як парламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості щодо лібералізації торгівлі до 5 червня 2025 року.

Тепер Єврокомісія може вживати швидких дій та вводити будь-які заходи, які вона вважатиме за необхідне, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку Євросоюзу або на ринках однієї чи кількох країн ЄС.

В рамках посилених захисних заходів, спрямованих на захист фермерів ЄС, екстрене гальмо може спрацьовувати для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме: м'яса птиці, яєць, цукру, вівса, круп, кукурудзи та меду. Для порівняння враховуватимуться дані другої половини 2021 року, а також період 2022 – 2023 років. Крім того, Комісія зобов'язується посилити моніторинг імпорту зернових, зокрема пшениці.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть змінити порядок бронювання працівників. Також Польща перейшла до заборони українського морозива.

в