22 квітня 2024, 13:25, Торгівля

Україна та Румунія разом розбудовують експортну інфраструктуру

Україна та Румунія розробили план розвитку прикордонної інфраструктури до якого увійшли шість пунктів пропуску через українсько-румунський кордон. Про це повідомив начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

До генерального плану включили 14 пунктів пропуску. Проєкт реалізують для збільшення товарообігу, експортно-імпортних операцій, пасажиропотоку між Україною та країнами Євросоюзу.

У плані визначили пріоритетність об’єктів. Пункти пропуску «Порубне – Сірет» та «Біла Криниця – Клімеуць» – визнали об’єктами вищої пріоритетності. Пункти: «Дяківці – Раковець» та «Красноїльськ – Вікову де Сус» віднесли середньої, а «Шепіт – Ізвоареле Сучевей» та «Руська – Ульма» – до меншої пріоритетності.

За словами Руслана Запаранюка, першочерговою є реконструкція пунктів пропуску, які вже працюють. Розширення пункту перетину кордону «Порубне – Сірет» має збільшити на 20% вантажопотік і на 40% пасажиропотік. Для фінансування проєкту сторони планують залучити міжнародних партнерів і донорів.

Спільну українсько-румунську стратегію щодо розбудови митно-прикордонної інфраструктури презентували у Чернівцях», – зазначив Руслан Запаранюк.

Як писав AgroPolit.com, в чергах на кордоні близько 1700 вантажівок. Також польська влада не може допустити блокади кордону, незалежно від обґрунтування.

в