21 квітня 2024, 13:35, Рослинництво

З’явився оптимістичний прогноз щодо українського врожаю

В Мінагрополітики в цьому році прогнозують валове виробництво олійних та зернових культур в Україні на рівні більше 74 млн. т. Про це нагадав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Слід зазначити, що минулого року відповідний прогноз був меншим, але через сприятливу погоду він не справдився. Тоді прогнозували врожай на рівні 63,5 млн. т, але вдалось зібрати близько 82 млн т.

Прогноз щодо окремих зернових культур на поточний рік передбачає збір 52,4 млн. т проти минулорічного показника 60 млн. т.

Розподіл виглядає так:

  • кукурудза – 26,7 млн. т (торік – 30,5 млн. т);
  • пшениця – 19,2 млн. т (торік – 22,2 млн. т);
  • ячмінь – 4,9 млн. т (торік – 5,7 млн. т);

Олійних планують зібрати 21,7 млн. т.

Розподіл виглядає так:

  • соняшник – 12,4 млн. т (торік – 12,9 млн. т);
  • соя – 5,2 млн. т (торік – 4,7 млн. т);
  • ріпак – 4,1 млн. т (торік – 4,3 млн. т).

У частині нашої власної продовольчої безпеки турбуватись взагалі нема про що, та й експортна пропозиція, а це дуже важливо, ураховуючи нинішні обставини і роль продукції сільського господарства як ключової зовнішньоторговельної позиції у загальному балансі, також має бути сильною», — зазначив Данило Гетманцев.

Як писав AgroPolit.com, в Україні можуть зібрати значно менше зернових та олійних. Також топове місце на світовому олійному ринку Україна може зайняти, повернувши мита

в