19 квітня 2024, 15:40, Земля

У Верховному Суді України повідомили, як обчислювати строк дії договору оренди землі

Умова про те, що договір набирає чинності після державної реєстрації суперечить закону «Про оренду землі». Про це повідомила Велика палата Верховного Суду, пише «Закон і Бізнес».

Закон передбачає проведення державної реєстрації права оренди землі на підставі укладеного договору. Слід розмежовувати момент укладення договору оренди землі, з якого у його сторін виникають права та обов’язки, і момент виникнення речового права, який пов’язаний з державною реєстрацією.

Якщо момент укладення договору і реєстрація права оренди землі не збігаються в часі, то в проміжку між укладенням договору й набуттям орендарем ділянки шляхом реєстрації договір діє, а у сторін є право захищати свої права.

Дата укладення договору оренди землі є істотною умовою цього правочину й саме із цієї дати починається перебіг строку його дії. Тому сторони договору оренди не можуть на власний розсуд установити інші правила визначення моменту початку перебігу строку дії цього правочину або не зазначати дати його укладення.

Умови договору оренди землі, що не відповідають указаним імперативним нормам, не змінюють визначеного в законі «Про оренду землі» моменту, з якого розпочинається перебіг строку дії договору оренди землі.

Як писав AgroPolit.com, в Україні встигли продати 1283 га землі. Також податківці розповіли про особливості сплати МПЗ фізособами-землевласниками.

в