19 квітня 2024, 11:05, Земля

Ринок землі для юридичних осіб: в Україні встигли продати 1283 га

За майже три місяці з моменту відкриття ринку землі в Україні для бізнесу компанії встигли продати 1283 га угідь. Про це повідомляє Опендатабот.

12 компаній, продаючи землю, зменшили земельні володіння до площі, меншої за 100 га. Таким чином, вони вибули з системи земельного моніторингу. Зараз Державний земельний кадастр відстежує 271 компанію українського походження, яка володіє ділянками землі, площею понад 100 га.

Після відкриття українського ринку землі для юросіб, бізнес почав не купляти землю, а продавати її. За 2024 рік 342 земельні ділянки продали. За словами експертів, робити висновки щодо ефективності роботи ринку землі для юросіб ще зарано. Вони впевнені, що перші результати можна побачити через 6 – 12 місяців після відкриття ринку.

Юридичні особи ще до відкриття ринку землі для них могли придбати землю — тобто їх бенефіціари могли це зробити. Адже у громадян України була можливість купувати до 100 га, а з 1 січня 2024 року ліміт збільшився до 10 тисяч гектар. Тобто, можливо, компанії таким чином оптимізують свою кількість власників землі і далі продовжують купувати землю на фізичних осіб — громадян України» – зазначила голова Центру аналізу політики «Зміст» Елліна Юрченко.

Як писав AgroPolit.com, податківці розповіли про особливості сплати МПЗ фізособами-землевласниками. Також стало відомо, як зміниться ціна землі у 2024 році

в