18 квітня 2024, 15:48, Торгівля

Президент Зернової палати Польщі виступила проти публікації списку покупців українського зерна

Перелік компаній, які імпортують зерно з України, завдає великої шкоди трейдерам, виробникам і фермерам. Про це заявила президент Зернової та кормової палати Польщі Моніка Пьонтковська, пише Farmer.pl.

Політики вже давно ведуть переговори про торгівлю агропродовольчими товарами з Україною – як на рівні ЄС, так і на національному рівні – між Польщею та Україною. Моніка Пьонтковська підкреслила, що зараз Польща будує відносини на той момент, коли Україна приєднається до структур Європейського Союзу.

Вона додала, що атмосфера навколо товарів з України посилює емоції фермерів та галузі загалом. За її словами, хвилює це і споживачів, про що свідчать різні дискусії щодо якості українського зерна чи продукції з України.

Президент Зернової та кормової палати Польщі визнала, що підігріває ці емоції щодо продукції з України і знаменитий зерновий список, тобто список імпортерів зерна з України. Цей список опублікувала міністр Гембіцка під час свого двотижневого терміну перебування на посаді. 

Моніка Пьонтковська вважає, що цей перелік завдає великої шкоди як торговим компаніям, так і виробникам і фермерам. Вона заявила, що відповідний перелік ніколи не був достовірно опублікований, і не було точно визначено, що в нього має входити.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, коли Європарламент остаточно проголосує за торговий безвіз. Також Литва відновила закупки зерна в рф і заплатила окупантам 1,95 млн євро.

в