17 квітня 2024, 16:50, Рослинництво

В Україні визначили найприбутковіший овоч для аграріїв в 2024 – 2025 році

Найприбутковішою овочевою культурою для України у 2024 – 2025 маркетинговому році може стати цибуля. Про це повідомляє EastFruit, спираючись на відповідне опитування.

Опитування провели анонімно, без прив’язки до регіону. Воно не є репрезентативним, але дозволяє оцінити очікування ринку. За результатами дослідження, цибуля опинилася поза конкуренцією. Більша частина учасників ринку впевнена, що на ній вдасться добре заробити

41% опитаних надав перевагу цибулі як культурі, яка допоможе аграріям отримати максимальний прибуток у новому сезоні. Капусту підтримали 16% опитаних, а ще 13% респондентів виступили за моркву.

Найменше учасників голосування сподіваються на прибутковість столового буряка. Лише 10% проголосувало за цю культуру. За словами експертів, оскільки очікування прибутковості часто збігаються з розширенням площ під культурою, то реальність нерідко виявляється зворотною очікуванням.

Навесні 2023 року ціни на цибулю в Україні зросли до рекордних 50 – 60 грн за кг. Експерти аграрного ринку пояснювали це значним дефіцитом культури. Україна тимчасово втратила Херсонську область, де вирощувала 80% цибулі. Також не змогли зібрати врожай Миколаївська та Одеська області в повній мірі. Але головним чином до дефіциту призвели бойові дії.

Як писав AgroPolit.com, Польща буде швидше оформлювати вантажі на кордоні. Також Данія вирішила популяризувати українські продукти у власних супермаркетах.

в