17 квітня 2024, 11:01, Рейдерство

Журналісти знайшли термінал завдяки якому контрабандисти заробили 22 млн євро на українському зерні

Зерновий термінал «Олімпекс Купе Інтернешнл» фігурує у схемі нелегального експорту «чорного зерна». Про це повідомляє РБК-Україна.

Термінал «Олімпекс Купе» належить компанії «Агірос», якою володіє Вадим Альперін. За інформацією джерел видання, зараз через термінал «Олімпекс Купе» компанії Альперіна можуть перевалювати близько 150 тисяч т зернових на місяць. Навіть з урахуванням найнижчої ціни за тонну 150 євро, може йтися про суму 22,5 млн євро на місяць, з яких бюджет України не отримує нічого.

За словами учасників ринку, зерновий термінал працював на тіньовому ринку зерна ще з 2016 року. Обсяги тіньового ринку зерна під час повномасштабної війни зросли. Схема із «чорним зерном» використовується для ухилення від оподаткування та виведення валюти з країни.

Невраховане зерно купують у фермерів за готівку та оформляють на фіктивні компанії-одноденки, які експортують його за кордон. Дорогою вантаж може кілька разів змінювати власника, а потім його продають кінцевому покупцю.

Отримані кошти залишаються в одній із компаній-посередників та в Україну не повертаються. Президент Володимир Зеленський указом №140/2021 ввів у дію рішення РНБО проти низки осіб, яких президент назвав «десяткою найбільших українських контрабандистів». Там фігурувало ім'я Вадима Альперіна.

Як писав AgroPolit.com, Литва звірятиме інформацію про ввезене українське зерно з Польщею. Також В Україні хочуть збільшити штрафи за незаконний вилов риби.

в