17 квітня 2024, 08:30, Торгівля

Українське сільське господарство потрібне світу – польський міністр

Вихід української агропродукції до ринку ЄС, з одного боку, зміцнить позиції Євросоюзу на світовому ринку у сфері переробки та сировини, а з іншого – призведе до посилення конкуренції на єдиному сільськогосподарському ринку та до трансформацій серед виробників і переробників ЄС. Про це заявив аграрний міністр Польщі Чеслав Сєкерський.

Він підкреслив, що в Євросоюзі існує інша модель сільського господарства, ніж в Україні. За словами міністра, в ній вирішальними гравцями на ринку є великі сільськогосподарські підприємства та агрохолдинги, тоді як у країнах ЄС основою є сімейні ферми.

Чеслав Сєкерський впевнений, що через 20 років ЄС повинен переглянути Спільну аграрну політику. Посадовець зауважив, що нинішня політика ЄС розрахована на потреби малих сімейних ферм – вона не підходить до агрогосподарства України.

Незабаром Україна розпочне переговори про вступ до Європейського Союзу. Цей процес змусить ЄС реформувати Спільну сільськогосподарську політику та систему сільськогосподарських субсидій. Я переконаний, що правила вступу України до Європейського Союзу будуть підготовлені таким чином, щоб стабільність європейського сільського господарства не була порушена. Українське сільське господарство потрібне світу», – зазначив Чеслав Сєкерський.

Як писав AgroPolit.com, Україні залишився один крок до отримання 1,89 млрд євро. Також поляки посилили блокаду кордону з Україною.

в