16 квітня 2024, 08:30, Земля

Розмінування земель коштує 5 тис. за га: експерти розповіли, як чорні сапери знижують ціну

В Україні робота ліцензованих операторів з розмінування обходиться аграріям у $5 тис. за га, тому вони нерідко змушені звертатися до «чорних саперів». Про це повідомляє The Economist.

Належне розмінування є складним і дорогим. Команди починають з опитування місцевих жителів і пошуку підказок, кратерів, які можуть свідчити про наявність мін або снарядів, що не розірвалися, перш ніж прийти з обладнанням для виявлення та захисним спорядженням.

Незважаючи на державні субсидії, розмінування надто дороге для багатьох фермерів. Дехто купив або орендував землю подалі від лінії фронту, а інші взяли справу у свої руки.

Розмінування своїми руками найчастіше зустрічається на невеликих фермах. Знайшовши міни за допомогою довгих щупів, більшість попереджає владу, але деякі аграрії підривають міни самостійно — кидаючи предмети або використовуючи ролики на передній частині тракторів, укріплені сталевою бронею. Це дуже небезпечно.

В таких умовах в Україні виник чорний ринок розмінування. «Темні сапери» пропонують низькі ціни, наймаючи працівників за низьку зарплату та не застрахувавши їх. Хоча багато таких саперів є колишніми саперами, їм часто бракує досвіду роботи з новітніми мінами.

в