15 квітня 2024, 16:55, Логістика/Техніка

Болгарія зібрала 42 держави, які мають гарантувати безпеку в Чорному морі

В Софії 15 квітня проводять II Чорноморську безпекову конференцію Міжнародної Кримської платформи, головною темою якої стала безпека цивільного судноплавства, а також дотримання міжнародного законодавства. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

Учасниками конференції стали делегації з 42 держав та вісім міжнародних організацій. Перша Чорноморська безпекова конференція Міжнародної Кримської платформи проходила з 12 по 13 квітня минулого року у Бухаресті. На ній зібралися 50 країн та організацій.

Конференція демонструє, що у безпеці в Азовському та Чорному морі зацікавлена не лише Україна, але й більша частина світу. Чорноморська безпекова конференція є складовою частиною Міжнародної Кримської Платформи.

Ми свої позиції озвучуємо постійно – це підвищення рівня безпеки цивільного судноплавства в Чорному морі, дотримання вимог міжнародного законодавства, конвенції ООН з морського права, які РФ порушує вже протягом 10 років. Також це потреби ВМС ЗСУ щодо забезпечення безпеки цивільного судноплавства і загалом звільнення нашої акваторії від присутності там російських окупантів», — повідомив Дмитро Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, між Україною та Чорногорією погодили транспортний безвіз. Також морський коридор став ефективнішим за зернову угоду.

в