14 квітня 2024, 10:08, Торгівля

Картопля в Україні стрімко дешевшає: експерти назвали причини

Оптові ціни на картоплю в Україні опустилися до 14-18 грн за кг, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Про це повідомляє EastFruit.

За словами операторів ринку, пропозиція картоплі залишалася досить об'ємною, тоді як попит на продукцію продовжував знижуватися. Водночас багато покупців скаржилися на якість та часто відмовлялися від закупівель.

У той же час, зараз картопля в Україні коштує в середньому в три рази дорожче, ніж у першій половині квітня 2023 року. При цьому, враховуючи чималі обсяги продукції на ринку, українські фермери не виключають можливості подальшого здешевлення в цьому сегменті.

Слід зазначити, що в Україні почали знижуватися відпускні ціни на столові буряки. Продукцію в українських господарствах сьогодні пропонують до продажу по 8 – 14 грн за кг, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці попереднього робочого тижня.

Цього року в Україні значно подорожчали яблука , причому ціни на них продовжують встановлювати рекорди, якщо порівнювати з минулими сезонами. У середньому на ринку ціни на яблука на 25-30% вищі, ніж у попередній рік. Одна з причин такої динаміки – обмежена пропозиція якісних яблук. Відіграє свою роль і те, що садівники зберігають якісні плоди для продажу у пізніший термін.

Як писав AgroPolit.comціни на моркву в Україні впали на 75% порівняно з минулим роком. Також в Україні ціни на помідори досягли 90 грн за кг.

в