13 квітня 2024, 09:58, Рослинництво

Експерти розповіли про найбільш критичний період у весняному розвитку ріпаку

За словами експертів, один із найбільш критичних періодів у весняному розвитку ріпаку починається зі стартом цвітіння. Про це повідомляє Farmer.pl.

У цій фазі паралельно відбуваються процеси створення і зменшення врожаю. У цей період рослини починають скидати старе листя, і навіть якщо нове утворюється на нових рівнях, загальна асиміляційна поверхня листя зменшується, що призводить до зниження ефективності фотосинтезу.

Отже, в рослині посилюється внутрішня конкуренція. Під час цвітіння утворюються нові органи, бічні гілки, квіти та насіння, які повинні годуватися листям, і мова йде не про підживлення, а про повторне використання азоту зі старих нижніх листків.

Якщо ріпак добре підживлений до цвітіння, тим більше він зав’яжеться і живиться стручками пізніше, якщо він матиме хороший доступ до води. В період цвітіння та формування стручків багато факторів впливає на формування кінцевих елементів структури врожаю. На цій стадії ріпак нарощує врожайність і знижує її, коли отримує сигнал, що не згодує всі стручки. 

Тому, якщо втратити, наприклад, найпродуктивніші квіткові бруньки головного пагона через інтенсивне цвітіння ягід, якщо ріпак має потужні бічні пагони та потенціал біомаси, то ще є шанс, що ці бічні пагони зміцніють.

Як писав AgroPolit.com, до війни Україна забезпечувала 41% світового агроекспорту. Також експерт розповів, як досягти більшої врожайності ріпаку в 2024 році

в