12 квітня 2024, 15:46, Торгівля

До війни Україна забезпечувала 41% світового агроекспорту: фахівці розповіли, як змінилася ситуація

Розв’язана рф повномасштабна війна суттєво вплинула на агросектор України, який до вторгнення виробляв 10% ВВП, займав 14% робочої сили і забезпечував 41% загального експорту. Про це повідомляє The Page.

До повномасштабної війни, Україна забезпечувала 50% світових потреб соняшникової олії, а також дві третини шроту.

Основними напрямками експорту були:

  • 48% – Китай;
  • 25% – Євросоюз;
  • 7% – Туреччина.

Україна була третім експортером ріпаку у світі і сьомим соєвих бобів. Також вона займала четверту позицію в світі за експортом кукурудзи. Основними покупцями відповідної продукції виступали Китай, Євросоюз, Єгипет, Іран і Туреччина.

Найбільше української пшениці експортували до Бангладеш, Пакистану, Туреччини, Індонезії та Єгипту. За поставками цієї продукції Україна займала сьоме місце в світі. За словами експертів, виробництво птиці в Україні продовжується в домашніх господарствах і на підприємствах, але вторгнення рф негативно вплинуло на доступ до технологій, змусило аграріїв змінити технології вирощування та змінило перелік кінцевих споживачів.

У 2022 році виробництво м’яса птиці досягло 1,25 млн т. З цього об’єму Україна експортувала 33,5%. 90,5% зазначеної продукції виробляли підприємства, а на домашні господарства припадало 9,5%.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, чому Україна та рф продають пшеницю нижче собівартості. Також Франція планує ввести обмеження на українське зерно

в