12 квітня 2024, 12:10, Рослинництво

Експерт розповів, як досягти більшої врожайності ріпаку в 2024 році

Ріпак починає цвісти рано, тому захист ріпаку в 2024 році потребує особливої уваги, оскільки урожай вже формується. Про це повідомляє Farmer.pl.

Осінь і зима сприяли збереженню посівів ріпаку. Завдяки цьому рослини мають великі адаптивні та регенераційні здібності до змін погоди. У період цвітіння кількість стручків і насіння в стручку стабілізується.

Починає цвісти ріпак і з кожним днем ​​поля стають більш жовтими. Спочатку розпускаються бруньки на головному пагоні, а потім на бічних. Якщо форму ріпаку відкоригували регуляторами, то немає явної домінуючої переваги головного пагона.

Потім зміцнюються бічні пагони і суцвіття наступного ряду. Завдяки цьому освітлюється більше квіток, а потім і стручків, що важливо для ефективності фотосинтезу та рівномірного дозрівання, а отже і для врожаю.

Раннє цвітіння цьогорічного ріпаку дає можливість добре використовувати післязимову воду. Останніми роками це було проблемою, і часто ріпак входив у фазу цвітіння зі значним дефіцитом води.

Ґрунтова вологість не найгірша – навіть якщо її не вистачає у верхньому шарі ґрунту через тривалу відсутність опадів, глибше вона все одно є, чого мало б вистачити для ріпаку. Корінню легко дотягується до води, наявної на метровій глибині.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі заборонили ввезення українських бубликів. Також Польща перейшла до заборони українського морозива

в